Kernen i en ægte succeshistorie

Da den danske vinduesproducent Krone Vinduer for få år siden introducerede sit revolutionerende COto® system, var det begyndelsen på en ægte succeshistorie og en af Krones mest værdifulde opfindelser nogensinde.

Kjernen i en sann suksesshistorie

Da den danske vinduesproducent Krone Vinduer for få år siden introducerede sit revolutionerende COto® system, var det begyndelsen på en ægte succeshistorie og en af Krones mest værdifulde opfindelser nogensinde.

Et kompositprofil, udviklet af Primo i tæt samarbejde med Krone Vinduer, er en af de vigtigste komponenter i systemet.

COto®-systemet er et eksklusivt vinduessystem, der blandt andet giver enestående lavt varmetab. Et Coto-vindue har en dokumenteret U-værdi på kun 0,6 W/m2K for både ramme og glas – en værdi, der opnås ved både at bruge tredobbelte termoruder og en avanceret ramme.

En vigtig del af rammen er et komplekst ekstruderet kompositprofil, som produceres af Primo. Materialet, der bruges, er ekstremt stift og vil ikke nedbrydes over tid – og sidst, men ikke mindst, er det mange gange bedre end aluminium, når det gælder varmetab. 

Udvikling og tæt samarbejde fra dag 1

Det nye profil er udviklet i tæt samarbejde mellem Krone Vinduer og Primo. I begyndelsen udviklede Primo en 3D-printet prototype, som blev diskuteret og evalueret sammen med Krone. Da prototypen var godkendt, gik Primos specialister i gang med at udvikle ekstruderingsværktøjerne, der skulle bruges til profilet. 

Det krævede dog yderligere test og godkendelser, før produktionen kunne gå i gang for alvor – men alt i alt gik der mindre end et år fra de første møder til produktionsstart. Og testprogrammet stoppede ikke ved produktionsstarten; Primo udfører løbende strenge produktionstest af tolerancer, svind, slagstyrke og så videre. 

Primo kunne med det samme se ideen i vores nye system,” siger Carsten Lanzky Jensen, som er produktionschef hos Krone Vinduer. ”Med den 3D-printteknologi, de råder over, tog det ingen tid at få produceret de første brugbare prototyper. Sammen med deres entusiasme og deres viden gjorde det en kæmpeforskel og var med til at gøre projektet til en succes.”

Lav U-værdi og høj stabilitet

Carsten Lanzky Jensen fortæller: ”Udfordringen er at opnå både høj stabilitet og lavt varmetab på én gang. De fleste materialer er ganske enkelt ikke stive nok, når man øger deres isoleringsevne. Vi skulle også finde et kompositmateriale, der kan holde i årtier ligesom de øvrige komponenter i vinduet. Det kan være ret vanskeligt, men med Primos profiler har vi et materiale, der kan det hele.

Både Primos profil og vinduernes ydre aluminiumkomponenter skal produceres efter meget strenge tolerancekrav for at opnå den bedste montering og finish. Resultatet er en stærk og stabil vinduesramme, som både vil beholde sit flotte ydre og holde sine ejere varme i årtier fremover. 

Fakta:

Krone Vinduer er en førende producent af vinduer og døre med meget lavt varmetab med fokus på traditionelle, eksklusive trævinduer. Krone producerer også kompositvinduer og træ/alu-vinduer og døre med rødder i skandinavisk designtradition og høj energieffektivitet. 

COto®-systemet bruges både i Krones egen produktion og sælges under licens til flere europæiske vinduesproducenter.

Mere end 150.000 COto-vinduer er indtil videre blevet produceret. 

Læs mere på www.kronevinduer.dk

Om Primo 

Det danske konsernet har hovedkontor i København og salgs- og produksjonsaktiviteter på 11 steder i Europa og Kina. Konsernet har i dag 980 ansatte og en omsetning på 205 millioner euro (per 31.12.2022). Selskapet ble grunnlagt og eies av familien Grunnet og har siden starten i 1959 spesialisert seg på å designe og produsere kundespesifikke profilløsninger i plast.